Konut sigortası evinizi deprem, su baskını, yangın gibi doğal afetlere veya hırsızlık gibi yapay afetlere karşı koruyan bir sigorta çeşididir. Konut sigortası evinizi sadece bir yapı olarak değil, içerisindeki eşyalara gelebilecek zararlara karşı da güvence altına alır. Bu sigorta türü, evinizin ve eşyalarınızın sigorta kuruluşu tarafından belirlenen değerine göre belirli bir ücret karşılığında yıllık olarak düzenlenir. Bununla birlikte istediğiniz süre çerçevesinde ve her yıl poliçenizi yenileme hakkına sahip bulunursunuz.
Konut Sigortaları Neden Yaptırılır?
¨Konut sigortası neden yaptırılır¨ sorusunun yanıtı diğer sigorta türlerine benzerdir; bu sigorta türü evinizi, eşyalarınızı binanın yıpranma durumuna ve olası afet risklerine karşı güvence altına almayı hedefler. Teminatta belirtilen koşulların oluşturduğu zararların giderilmesine, belirlenen limitlere bağlı olarak maddi katkı sağlar veya masrafı karşılar.
¨Konut sigortası zorunlu mu¨ sorusu sıkça yanıt aranan konulardan biridir. Konut sigortası zorunlu değildir; ancak konut kredisi çekerek ev sahibi olmayı planlıyorsanız, ilgili finans kuruluşunun kredi vadesi boyunca sizden sigorta yaptırmanızı isteme hakkı saklı kalır. Başka bir deyişle, vade süresince konut sigortasını yenilemek ve daini mürtehin (rehinli alacaklı) sunmak zorunda kalabilirsiniz.
¨Konut sigortası tek bir ev için mi yapılır?¨ sorusu aklınıza gelebilir. Konut sigortası yapılacak mülk için herhangi bir kısıtlama yoktur. Tapu sahibi olduğunuz ve içinde ikamet ettiğiniz dairenize sigorta yaptırabileceğiniz gibi, yazlık ev veya ikinci bir konut için de sigorta düşünebilirsiniz.
¨Konut sigortası ile DASK aynı mı?¨ sorusu da merak edilen konular arasındadır. Konut sigortası zorunlu olmayan bir hizmet türü olmakla birlikte, halk arasında ¨deprem sigortası¨ olarak bilinen DASK zorunlu bir sigorta türüdür. Konut sigortası kapsamında da deprem riskine yönelik tedbirler bulunur. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) açısından bakıldığında, teminat bedeli daha düşüktür, kapsam olarak da konut sigortasına oranla sınırlı kalır. Konut sigortası ile hem evinizin hem de eşyalarınızın güvence bedelini artırma ve kapsamını genişletme şansına sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte konut sigortası yaptırdığınızda, Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmaktan muaf tutulamayacağınızı unutmayın.
¨Konut sigortasını tapu sahibi mi yaptırır?¨ sorusu özellikle kiracıların merak ettiği konular arasındadır. Kiracı olarak oturduğunuz konutta kullanılan beyaz eşya, mobilya, klima ve iklimlendirme sistemleri size ait olabilir veya sizin kullanımınız sırasında sigorta kapsamındaki risklere bağlı olarak bozulabilir, zarar görebilir. Örneğin üst katın banyosundan sızan su eşyanıza zarar verebilir; hırsızlık sonucu çalınabilecek değerli eşyanızı evde saklıyor olabilirsiniz. Tüm bu olasılıkları düşünerek, kira sözleşmeniz olan konutu sigortalatmak risklere ve kayıplara karşı bir güvence oluşturacaktır. Dolayısıyla kiracılar da evleri için konut sigortası yaptırabilirler.
Konut Sigortası Hangi Hizmetleri Kapsar?
Konut sigortası kapsamına giren hizmetler oldukça geniştir. Temel olarak deprem, yangın, sel ve su baskını, yanardağ püskürmesi, fırtına, dolu ve kar ağırlığı gibi doğal afetler sonucu oluşacak zararlar teminat altına alınır. Hırsızlık, bina içi tesisat ve enkaz kaldırma masrafları da bu kapsama dahil edilir. Bununla birlikte ek teminatlar sigorta şirketinin belirlediği çerçeveye göre değerlendirilir. ¨Konut sigortası kapsamına neler girer?¨ sorusuna yanıt olarak aşağıdaki ek teminatlar gösterilebilir:
Yangın, yıldırım, kar ağırlığı, dolu, yer kayması, fırtına, infilak
Sel ve su baskını
Bina içi su sistemleri ile ilgili sorunlar
Grev, lokavt, kargaşa, terör, halk hareketleri sonucu zararlar
Duman, yakıt sızması
Kara, deniz, hava taşıtları çarpması
Enkaz kaldırma masrafları
Hırsızlık
Cam, ayna kırılması, kaza sonucu kırılma
Elektronik cihaz teminatı
Alternatif ikamet ve taşınma masrafları
Üçüncü şahıs mali mesuliyet
Gasp, kapkaç, yankesicilik teminatı
Konutta bulunan üçüncü şahıslara ait eşya teminatı
Bunlara ek olarak, akvaryumdan su sızması, tesisat kırılması, yılda bir sefer klima bakım ve tamiratı, çilingir hizmeti gibi teminatlar da poliçeye dahil edilebilir. Hangi durumların konut sigortası kapsamına girdiğini poliçe numaranız oluştuğunda, sigorta poliçeniz üzerinden kolayca takip edebileceğinizi unutmayın.